5 fif til en god amme-opstart

Fødslen er veloverstået. Du ligger med et lille, lyserødt barn hos dig. Hvad nu?

Fødslen kommer først

For mange kvinder fylder fødslen rigtig meget. Det kan næsten føles som en eksamen, der skal overståes – og hvor du måske ikke kan forholde dig til, hvad der kommer bagefter.

Efterhånden som terminsdatoen nærmer sig, er det naturligt, at den forestående fødsel fylder mere og mere. Det kan være svært at forholde sig til gode råd om amning og trivselstegn. Jeg anbefaler derfor, at du sætter dig ind i amning omkring graviditetsuge 28-32. På dette tidspunkt er det håndgribeligt for dig og din partner, at der kommer et barn til verden. Og der er stadig god tid til fødslen.

Mine 5 bedste fif til at komme godt igang med amningen:
Hud mod hud

Hud mod hud betyder, at dit barn kun er iført ble og ligger direkte mod din nøgne hud. Barnet kan godt have en babydyne over sig – men den skal ikke ligge imellem jer to. Hud mod hud har mange fordele for både mor og barn. Barnet vil begynde at søge efter brystet, holder sig bedre varm, optimerer sin vejrtrækning, er mere rolig og holder et mere stabilt blodsukker. Når du som mor ligger hud mod hud med dit barn, regulerer din krop sin temperatur efter barnets og hud mod hud stimulerer kroppens mælkeproduktion. Hvis du ikke kan ligge hud mod med dit barn fx ifm et kejsersnit, kan din partner med fordel ligge hud mod hud med jeres lille ny.

En god (ind)stilling

Du skal sidde eller ligge godt, før du lægger barnet til brystet. Husk på, at du kommer til at bruge meget tid på at amme. Det er væsentligt at du er opmærksom på din egen komfort, for at undgå spændinger og myoser. Det er desuden en god ide at afprøve forskellige ammestillinger. Især den liggende ammestilling kan være god. Dels fordi du aflaster din ømme bagdel og dels fordi den er god til at hvile i, når du ammer om natten.

Tillid til din krop

De fleste førstegangsmødre har ikke set råmælk (den første mælk), før de føder. Det betyder ikke, at du ikke har mælk! Faktisk har du allerede fra uge 26 begyndende mælkeproduktion i tilfælde af at du føder for tidligt. I starten vil barnet få få dråber råmælk. Råmælken som dit barn får de første dage er meget fed og næringsrig. Maven er lille og derfor bliver barnet hurtigt mæt og efter få timer sulten igen. Det er den hyppige stimulation af brystet, der får den blivende mælk til at komme – så det er altså ret smart lavet af moder natur! Hav tillid til at dit barn får, hvad han/hun har brug for. De fleste børn bliver født med lidt ekstra sul på kroppen, netop fordi det er naturligt at de taber sig de første dage efter fødslen.

Ro og øvelse

Øvelse gør mester! Amning er nyt for både dig og dit barn. At die ved brystet er hårdt arbejde for det nyfødte barn. Du kan opleve, at barnet sutter kortvarigt og så giver slip igen. Det er ikke et udtryk for, at barnet ikke er interesseret i brystet, men kan ske, fordi barnet holder en pause og kommer til at slippe. Bevar roen og hjælp atter barnet til brystet – I skal jo lige lære det.

Hjælp ved hånden

Din partner er en kæmpe hjælp – brug ham/hende! Når du står ved siden af, kan du tit have et bedre overblik og se, om der måske lige skal støttes med en ekstra pude, rettes lidt på stillingen eller nusses lidt i barnets hånd. Som sagt er det også en fordel at din partner ligger hud mod hud med jeres lille, hvis du lige har brug for en pause. Undersøgelser viser desuden, at familier hvor begge parter er involveret i amningen, har en større succesrate – amning er et teamwork!


Husk desuden: kroppen oplever et stort opsving af hormoner i forbindelse med, at den blivende mælk kommer. Det sker oftest på 3-4.dagen. I den periode er det naturligt at være ekstra følsom, så undgå mange planer, besøg og tv-avis denne dag.


Eline Alsløw Anthis – Jordemoder

Kontakt@jordemoderskabet.dk

+45 30 25 20 77