Planlæg en SomDerHjemmeFødsel

De seneste år er der set en stigende interesse for hjemmefødsel. Antallet af hjemmefødsler er steget markant på ganske få år. Hjemmefødsler er associeret med hurtigere fødsler med færre indgreb for mor og barn – og i Danmark har vi gode statistikker for vores hjemmefødsler. 

Hjemmefødsler er ikke for alle

Alle kan vælge at føde hjemme, men ikke alle anbefales at føde hjemme. I Danmark anbefales hjemmefødsel ved  ukomplicerede graviditets- og fødselsforløb. Groft skitseret betyder det, at den gravide  er sund og rask og venter ét sundt og raskt barn, der fødes til termin med hovedet nedad. Kvinder, som tidligere har født ved kejsersnit eller har blødt meget frarådes hjemmefødsel. Når interessen for hjemmefødsel stiger, betyder det, at gruppen af kvinder, der ikke anbefales hjemmefødsel også stiger. Endelig findes desuden en stor gruppe kvinder, der kunne vælge at føde hjemme, men foretrækker at føde på hospitalet.

Hvorfor forløber hjemmefødsler hurtigere?

Der er flere årsager til, at en hjemmefødsel generelt forløber hurtigere og med færre indgreb. En væsentlig faktor er TRYGHED.  Kroppens fødehormoner modarbejdes af stress og utryghed. Krop og sind har simpelthen brug for at vide, at du er et sikkert sted, når du føder. Vi skal være veltilpasse og trygge for at føde bedst. Det er naturligt, at veerne ændrer sig ved ankomst på fødestuen: det er et nyt sted, du er på udebane og du har lige mødt en fremmed jordemoder. Fødslens ubekendte bliver med ét meget håndgribelige. Derfor oplever kvinder tit, at veerne kan blive kortere, svagere eller med længere pauser, ved ankomst til hospitalet. Når du er “godt landet” på fødestuen, bliver veerne oftest som tidligere igen.

Så hvad kan du gøre på fødestuen?

Planlæg en SomDerHjemmeFødsel. Det handler ikke om, at man ikke gør, hvad man kan, for at lave hyggelige fødestuer. Det handler om, at det som udgangspunkt ikke er din fødestue. Fuldkomment ligesom når vi har på været på et dejligt hotel, men alligevel sukker af veltilpashed, når vi igen lægger os i vores egen seng. Der er bare noget særligt over ting, du har udvalgt. Princippet ved en SomDerHjemmeFødsel er derfor enkelt: når hospitalet ikke kan komme hjem til dig, så tag dit “hjem” med på hospitalet. Medbring hjemlige og trygge elementer.

Sådan planlægger du en SomDerHjemmeFødsel:

Spørg dig selv: Hvad der får dig til at føle dig hjemme?

  • Er det din afslappede påklædning? Hospitalsskjorten er valgfri! Pak en lang, blød skjortekjole, du kan have på under fødslen.
  • Er det lyset? Få dæmpet eller ligefrem slukket lyset på fødestuen. Medbring eventuelt en lille lyskæde eller kunstige stearinlys.
  • Er det lydene? Hvis det er muligt, så bed om at få slukket for/slå lyden fra på apparatur, der bipper. Fx hvis du har hjertelydsovervågning på under fødslen.
  • Som fødende foregår en stor del af fødslen med lukkede øjne, når du koncentrerer dig om ve-arbejdet. Lyde kan derfor fylde meget i din bevidsthed. Lav en lækker playliste med alle dine yndlingsnumre. Det kan være en fordel at lave to: én med afslappende numre og én med lidt mere gang i.
  • Du kan også medbringe din egen hovedpude, som dufter af dig, din partner og hjem.
  • Se muligheder. Brug udstyret på fødestuen som det passer ind i fødslen. En sækkestol kan du sidde i, læne dig ind over, have mellem benene. Et lagen kan bruges til at lave rebozo med, trække i under pressefasen eller støtte dig i en hugstilling.

Derhjemme bevæger du dig desuden frit rundt. Gør det samme på fødestuen. Det kan godt være, at sengen har den centrale plads på fødestuen – men det gør den ikke til centrummet for din fødsel. Brug den til at hvile i. Ellers så brug din partner til at støtte, guide og hjælpe dig rundt i forskellige stillinger.

Det er din fødsel – du bestemmer

Jordemoderen er der for at støtte, vejlede og guide dig. Spørg, hvis der er noget du ikke forstår eller som ikke giver mening. Og spørg igen, hvis det stadig ikke giver mening. Sig til, hvis du har brug for at noget bliver gjort anderledes. Jordemoderen vil gerne tilpasse sin information og tilgang til fødslen efter dine ønsker – men det kan hun kun gøre, hvis du eller din partner fortæller, hvad I har behov for.


Uanset om du planlægger en hjemmefødsel eller en SomDerHjemmeFødsel – så håber jeg, at du får en rigtig god fødsel! Vil du vide mere om, hvordan du kan forberede dig til en empowered fødsel – så kontakt mig.


Eline Alsløw  Anthis – Jordemoder

+ 45 30 25 20 77

kontakt@jordemoderskabet.dk