Værd at vide om igangsættelse #1

I dag bliver mellem 20-25 % af alle fødsler sat igang. Der kan være mange forskellige årsager til at du bliver anbefalet igangsættelse. Svangerskabsforgiftning og at være gået over termin er blandt de mest almindelige årsager. Jeg har samlet de 5 vigtigste ting, jeg synes, du skal vide om en igangsættelse. Du kan læse dem lige her:

1. En fødsel tager tid – en igangsættelse tager dage

Vi ved faktisk ikke præcis hvorfor en fødsel går igang! Derfor kan vi som jordemødre og fødselslæger heller ikke bare efterligne, hvad din krop selv ville have gjort. De fleste førstegangsforældre bliver sat igang med piller og kommer ud på hospitalet til tjek ad flere omgange. Indstil jer på at en igangsættelse er en proces, som kan tage helt op til 4-5 dage. Sørg for at gemme en lang, spændende serie til disse dage. Gå ud at spise, se den nyeste film i biografen og gør alt det, som I ikke kommer til foreløbigt som nybagte forældre. At putte tæt sammen under dynerne er bestemt heller ikke at kimse ad! Alt hvad der fremmer velvære, tryghed og kærlighedshormonet oxytocin er et must!

2.  Igangsættelse er et tilbud

Som jordemoder støder jeg jævnligt på par, som ikke ved, at de kan takke nej til en igangsættelse. Men det kan du. Alt på et hospital er et tilbud og man kan som sådan takke nej til alt. Vær sikker på, at du forstår, hvorfor du bliver tilbudt fx igangsættelse og spørg ind, hvis noget er uklart. Du kan også spørge, hvad alternativet er til at takke nej til en behandling. Jeg siger ikke, at du skal takke nej, men jeg synes, at det er vigtigt, at dit informerede valg, rent faktisk er  velinformeret. De fleste hospitaler har hjemmesider, hvor du fx kan læse om proceduren forud for igangsættelse. Jeg anbefaler, at du læser det grundigt igennem, før du tager en beslutning om igangsættelse.

3. Valg og fravalg

Der kan være gode og tungtvejende grunde til at blive sat igang. Uanset om du som fødende er sat igang eller ej, skal du igennem de samme faser i fødslen. Dog er det væsentligt at vide, at du ved medicinsk igangsættelse vil blive anbefalet at have CTG (hjertelydsovervågning) på under hele fødslen. Det betyder, at du fx ikke anbefales at være i badekar eller føde hjemme. Husk, at der er mange andre medicinske og ikke-medicinske smertelindringsmuligheder end badekar. Og du kan stadig komme ud af sengen og føde i diverse stillinger, selvom du har CTG på.

4. Delmål fremmer motivationen og kroppens egne fødehormoner

Det er de små delmål, der gør en igangsættelse overskuelig. Her er alle de fremskridt, din krop gør under en igangsættelse:

  • Dit barn kommer længere ned i bækkenet
  • Din livmoderhals’ placering bliver nemmere og nemmere at mærke for jordemoderen
  • Din livmoderhals blødgøres (Den kan føles hård som din næsetip – og senere blød som en afslappet læbe)
  • Din livmoderhals afkortes
  • Din livmodermund begynder at åbne sig
  • Din livmoderhals er helt væk
  • Din livmodermund er nu så åben, at man kan tage vandet

Alle ovenstående punkter er fremskridt! Glæd dig over hver og én af dem. Din krop gør som den skal – yes!

5. Hjælp din krop på vej

Det kan være rart at vide, at du gør, hvad du kan, for at understøtte kroppens proces. Der er flere muligheder, udover de lavpraktiske tips og idéer i indlæggets første punkt. Har du råd og overskud til det, anbefaler jeg, at du også prøver akupunktur, rebozo, zoneterapi eller massage. Du skal ikke stresse fra den ene aftale til den anden, men gør hvad ud har det godt med. Sørg eventuelt for at få alternative behandlinger, når du nærmer dig din termin. Det kan både hjælpe dig til at gå i fødsel og/eller gøre en igangsættelsesproces lettere og hurtigere.


Vil du vide meget mere om igangsættelse? Kontakt mig for en uforpligtende snak om dine muligheder. Jeg kommer også gerne hjem til dig og din partner, hvis I ønsker at understøtte din krops naturlige processer. Jeg foreslår rebozo, akupunktur og/eller hindeløsning. Og måske en lækker afslappende lur bagefter.


Eline Alsløw Anthis – Jordemoder

kontakt@jordemoderskabet.dk

+45 30 25 20 77